Du är på den svenska version
Dansk version

Fakta om pandor (jättepanda)

  1. Namn: Panda kallas också bambubjörn, enorm panda eller jättepanda
  2. Viloläge: Pandor går inte i ide eftersom att deras kost - som består av 99 % bambu och 1% insekter från bambu och kött de kan hitta inte tillåter dem att bygga upp energireserver (dvs. fettreserv) som de behöver för att överleva i ide hela vintern
  3. Hy: Pandans hud är svart på platser där pälsen är svart och rosa på platser där pälsen är vit
  4. Hastighet: Till skillnad från de flesta andra björnarter så är pandan mycket långsammare löpare. De snabbaste björnar är den amerikanska svarta björnen som kan springa upp till 64 km/h!
  5. Den röda pandan: Den röda pandan (Ailurus fulgens) kallas också Den lilla pandan eller kattbjörnen. Den röda pandan och jätte panda bor i samma område och äter samma mat och båda djuren är utrotningshotade. Den röda pandan har tidigare klassificerats som en halv björn (t ex. tvättbjörnen) men är idag placerad i sin egen familj kattbjörnen. Den röda pandan är inte släkt med jättepandan utan tillhör den sistnämnda björnfamiljen
  6. Storlek: En vuxen pandabjörn väger 75-160 kg och är ca 60-90 cm i mankhöjd och 1,2 - 1,8 meter. Hanarna är omkring 10 – 20 % större än honorna (honor kan väga upp till 75 kg och män upp till 160 kg)
  7. Tunga ben: Pandor kan stå upprätt men deras korta ben är inte stark nog att bära hela deras kroppsvikt. En pandas ben är dubbelt så tunga som benen av andra djur av samma storlek
  8. Tänder: Pandor har precis som människor - två tänder under sin livstid; mjölktänder och permanenta tänderna
  9. Inga fiender: Vuxen pandor är så stora att de inte har några naturliga fiender (dvs. inga rovdjur som äter dem). Snöleoparder kan däremot attackera pandaungar eller sjuka vuxna pandor
  10. Förfader: Pandas härstammar från den utdöda kattbjörnen som anatomiskt var en blandning av en katt och en björn och bodde i Kina för ca 8 miljoner år sedan


Fortplantning

  • Pandaparen: Pandaparen måste ha 28 500 m2 mark för att kunna få ungar. En enda panda behöver 6 500 till 10 500 m2 mark för överlevnad
  • Ägglossning: De kvinnliga pandorna har bara ägglossning en gång om året och är bara fertil 2-3 dagar per år
  • Fångenskap: Pandor i fångenskap tappar intresset för att föröka sig vilket gör det svårt att föröka mängden pandor. Forskarna parade därför pandor med konstbefruktning i början. Senare försökte man med lite mer extrema metoder genom att visa pandan filmer av pandor som parade sig och ge de manliga pandorna Viagra. Först nyligen har det blivit framgångsrik i ett naturligt avelsprogram där de får en unge vartannat år (per föräldrapar)
  • Efter ihopkopplingen: När parningen är klar så jagar nästa panda mamman män ur hennes territorium för att uppfostra barnen på egen hand
  • Graviditet: Dräktighetstiden varar från 97 till 163 dagar. Den stora skillnaden i längden är på grund av att pandafostret bara växer om modern får tillräckligt med mat under graviditeten. När embryot börjar sin utveckling kommer det att ta 45-60 dagar innan det är fött
  • Född: Baby pandor föds i augusti eller september. De är vanligtvis 15-17 cm lång och väger 90 till 200 gram, vilket motsvarar 1/800 – 1/900 av moderns vikt. Panda har således det minsta barnet av något däggdjur som har en livmoder. När barn föds så är de rosa, blinda och tandlösa
  • Stråknäckare: När en panda föds så har de svarta fläckar runt deras runda ögon. För pandan så växer fläckarna successivt mer och mer och är så småningom päronformad
  • Pälslös: Panda björnar och isbjörnar är de enda björnar som föds utan päls
  • Tvillingar: Pandamödrar föder tvillingar oftare i naturen än i fångenskap
  • Överlevnad: Mer än hälften av alla nyfödda pandaungar dör av sjukdomar eller för att de tyvärr krossas till döds av sina mödrar
  • Könsmogenhet: Pandan blir könsmogna som 4-8 åringar och förbli könsmogna till de är ungefär 20 år gammal. Eftersom pandaungarna är kvar hos sina mammor tills de är 2-3 år gamla så kan mödrarna maximalt få till 3-4 ungar (kull) under sin livstid
  • Ålder: I det fria så blir pandor vanligtvis ungefär 20 år gammal. I fångenskap kan de bli upp till 30 år

 

Den panda kost

  • Tumme: Pandabjörnen har en extra ”tumme” som egentligen är ett extra stor sesamben. Tummen är speciellt utformad för att hålla bambu som utgör 99 % av deras diet (resten är insekter och kött)
  • Matsmältningsbesvär: Eftersom pandans matsmältningssystem är utformat för att smälta kött – inte växter – kan de inte smälta sin kost på rätt sätt. Den absorberar ca 20 – 30% av de näringsämnen i bambu vilket resulterar i en vuxen panda producerar cirka 28 kg avföring på en dag!
  • Bambu: En panda kan äta upp till 45 kg bambu varje dag (men bara på våren) och tillbringar ca 14-16 timmar om dagen för att äta. En vuxen panda kan också skala och äta en bambuskott runt 40 sekunder
  • Bambuarter: Det finns cirka 300 bambuarter i Kina. Varav det finns cirka 25 i områden där pandor lever. Av dessa arter så har pandan 3 favorit arter
  • Enkel: I det vilda ses pandor mycket sällan i närheten av varandra eftersom de inte kan överleva om de måste konkurrera om mat

 

Pandor och människor

  • Hotade djur: Pandorna har varit utrotningshotad sedan 1990 de största hoten mot pandor är tjuvskyttar och ändring av livsmiljöer
  • Utrotning: Panda är nära att dö ut eftersom det bara finns cirka 1 000 panda björnar kvar i världen. Forskarna hoppas kunna öka antalet pandor till omkring 5 000 år 2025
  • Päls: En panda päls kan säljas för 60 000 – 100 000 dollar på den svarta marknaden
  • Zoo: Att hålla en panda i en djurpark är dyrt. Det kostar ca 5 gånger så mycket som att hålla andra djur; elefant
  • Straff: Det har varit olagligt att döda pandor i Kina sedan 1960-talet men lagen har inte funnits i praktiken tidigare. År 1987 infördes lagstiftningen och skärpt straff fastställdes från 2 års fängelse på livstid eller till och med dödsstraff. Idag är straffen något mildare 10-20 års fängelse
  • Symbolism: I den kinesiska kulturen representerade pandan fred och harmoni eftersom det med sina svart/vita färger och lugna beteende speglar de två universella motsatta krafter: Ying och Yang. Fram till omkring 100 år sedan använde kinesiska klaner också flaggor med pandor för att signalera fred eller vapenvila mot varandra. WWF använder än idag pandan på deras logotyp