Du är på den svenska version
Dansk version

Fakta om isbjörnar

  1. Svart skinn: En isbjörn päls kan variera i färg, de kan vara allt från nästan helt vita till elfenbens färgade – men isbjörnens hud är helt svart vilket bidrar till att den absorberar värme från solen
  2. Nordpolen: Även om vi i böckerna och även i filmer ser isbjörnar och pingviner sida vid sida så är det inte så i verkligheten eftersom pingviner endast finns runt Antarktis (Sydpolen) och isbjörnar i Arktis (Nordpolen). Isbjörnarna finns endast i följande fem länder: Grönland, Norge, Ryssland, USA och Kanada
  3. Stora rovdjur: Isbjörnar är de största björnar som lever och isbjörnen är även det största levande rovdjur som kan jaga på land. En isbjörn kan bli upp till 3 meter lång och väga upp till 700 kg. Den genomsnittliga mankhöjd är 133 cm
  4. Bästa simmare: Även om alla björnar är goda simmare så är isbjörnen utan tvekan den bästa; den kan simma upp till 160 km utan att vila och i ett fall har det observerats en isbjörn som simmade 320 km utan att stanna! Isbjörnar kan också dyka
  5. Födelse: Tillsammans med pandabjörnar är isbjörnarna de enda två björnarterna som föds med päls
  6. Kullar: Isbjörnar brukar få upp till två ungar åt gången. Enskilda ungar och trillingar kan också inträffa vilket oftast är associerat med moderns hälsotillstånd
  7. Växande: Isbjörnsungar bor kvar hos sin mamma till de är 2 ½ år gamla, lär sig att jaga och allmänhet att klara sig i den arktiska miljön
  8. Havsdäggdjur: Isbjörnar är den enda björnart som beskrivs som ett havsdäggdjur - det vill säga ett däggdjur som tillbringar det mesta tiden av sitt liv i havet
  9. Håriga tassar: Isbjörnar är de enda björnar som har päls under sina fötter och mellan tårna. Detta beror på att isbjörnarna förlorar mest värme genom sina tassar (och isbjörnar bor i ett kallt klimat)
  10. Ide: Isbjörnar går aldrig i ide - bara brunbjörn och amerikanska svartbjörnar. Gravida isbjörnar är dock mycket i "boet" och går in i ett vilande stadium under graviditeten


Förekomsten av is krävs för att isbjörnen ska kunna fånga sälar

 

Attribution: David + Martin Lopatka + U.S. Fish and Wildlife Services – Flickr.com

 

Utan is isbjörnar inte kan fånga sälar – som är deras främsta födokälla

 

 

Isbjörnarnas jakt och föda

  • Luktsinne: En isbjörns luktsinne är cirka 100 gånger bättre än människor. En isbjörn kan till exempel lukta sig till byten på 32 km avstånd och även känna ett lik genom 90 cm tjock is!
  • Is: Även isbjörnar har de största jaktområden av alla björnar men de har vissa begränsningar eftersom de förlitar sig på isen för att kunna fånga sälarna. När isen inte försvinner på sommaren så kan de ibland simma hundratals kilometer för att följa med isen och leva där. Om de blir kvar på land på sommaren är de tvungna att vänta på att vattnet fryser till is igen till hösten eftersom de sällan fångar sälar på öppet hav
  • Späck: En isbjörns mage rymmer 68 kg kött eller späck (fett) och måste ha 2 kg fett per dag för att överleva. Isbjörnarnas matvanor – och möjligheter att få äta – kännetecknas i allmänhet av att de växlar mellan fasta och att de äter stora måltider. När jakten är bra föredrar isbjörnar att bara äta späck och kan till och med äta upp till 50 kg i en måltid!
  • Mat: Isbjörnars främsta föda är sälar men de är opportunistiska jägare som äter nästan allt de kan hitta eller fånga. Deras kost kan vara gnagare, fåglar, ägg, fisk, valar, växter (inklusive sjögräs och bär) och mänskligt avfall
  • Alfa rovdjur: Isbjörnar är högst upp i näringskedjan (s.k. ‘alfa rovdjur’) som innebär att de inte har några naturliga fiender (dvs. rovdjur som livnär sig på att äta isbjörnar)


Myter och missuppfattningar

  • “Isbjörnar täcker sin svarta nos med sina tassar när de jagar för att inte bli upptäckt av sitt byte” (stämmer inte)
  • “Isbjörnens luftiga päls leder UV-ljus till deras svart hud” (det gör håren inte och det har testats och avstyrdes av en fysiker vid namn Daniel Koon)
  • “Isbjörnar använder verktyg” (det gör de inte – även om andra björnarter gör det)
  • “Isbjörnar lever i symbios med fjällräven” (enligt denna myt är isbjörnen förmån för fjällrävens vaksamhet, jakt och hot och tack vare det så delar isbjörn sin mat med fjällräven (är inte sant) Fjällrävar följer efter isbjörnar och äter på deras kvarlevor men isbjörnen ser detta som mer irriterande än nytta)
  • “Isbjörnar är vänsterhänta” (det stämmer inte, forskare har även bevisat genom observationer – att isbjörnar inte har någon mer användning för någon av sina armar utan använder dem lika mycket)